WordPress Mi Joomla Mı?
İnternet kullanımı hızla yaygınlaşırken, bugün tanıtımını yapmak, daha fazla kişiye ulaşmak amacıyla internet sitesi kullanmayan çok az firma kalmıştır. Öte yandan evden çalışma fırsatları, internetten para kazanma olanakları arttıkça internet sitelerinin kişisel kullanımı da artmıştır.
Siz de bir internet sitesi kurmak mı istiyorsunuz? Öncelikle hosting ve domaininizi almanız gerekir. Siteniz bunlar üzerine yazacağınız kodlar ile oluşacak. Peki ya kodlama bilmiyorsanız?
H1: İnternet Sitesi Açmak İçin Kodlama Bilmek Şart Mı?
İnternet sitesi yapımı bu kadar yaygınken, herkes kodlama bilmiyor elbette. Günümüzde, çeşitli sistemler geliştirilerek internet sitesi kurmak için kodlama ihtiyacınız ortadan kaldırılmıştır.
WordPress, Joomla, Drupal gibi sistemler sizi yönlendirerek yalnızca tıklamalar üzerinden site sahibi olmanızı sağlıyor. Uzun süredir kullanılan bu sistemler kendilerini, oluşan ihtiyaçlara göre de güncelleyerek daha profesyonel hizmet sunuyor. Bugün, WordPress indir diyerek anında sitenizde paylaşım yapmaya başlayabilirsiniz.
H2: WordPress Mi Joomla Mı?
Esasında bu yıllar önce kullanıcılar tarafından cevaplanmış bir soru. Cevaba yazımızın en sonunda yer vereceğiz. Bundan önce, yıllardır site kurmak isteyen kullanıcıların en çok tercih ettiği iki içerik yönetim sistemi olan WordPress’i ve Joomla’yı karşılaştırmak istiyoruz.
Ortak özellikleri
- Yazılım dilleri PHP’dir.
- Açık kaynak kodludur.
- Ücretsizdir.
- Sıklıkla güncellenir.
- Çok dilli içerik sunar.
Karşılaştırma
- Güvenlik: Joomla yapılan yenileme güncellemelerinde ufak da olsa güvenlik açığı oluşur. Bu açık daha sonra düzeltilse dahi siteniz için ciddi tehlike oluşturabilir. WordPressda her güncellemede güvenlik yükseltilmektedir.
- Kullanım:WordPressi yüklemek ve sistemin kontrol paneli daha kolayken Joomlayla yapılan siteler daha kurumsal ve profesyonel gözükmektedir.
- Destek Hizmetleri: Joomlanın destek hizmetleri hızlı ve detaylı çalışmaktadır. Sistemsel kurumsallık ve teknik destek konularında daha memnuniyet verici olsa da WordPressin sonyıllardaki atağı da dikkat çekicidir. İki sistemde açık kodu olduğu için teknik servisin yanında farklı ve fazlaca forumda sitelerle ilgili tartışma başlıkları oldukça faydalı destek hizmeti sunmakta.
Temalar: Word press tema seçenekleri Kullanımı, çeşitliliği ve güncellenmesi açısından daha önde geliyor.
Veritabanı: WordPress yalnızca MySQL veri tabanı yönetim sistemini desteklerken; Joomla diğer veri tabanı yönetim sistemlerini de destekler.
H3: Kullanıcıların Tercihi WordPress
Size bu hizmeti sunan yalnızca bu iki sistem olmasa da şu an dünya üzerinde en yaygın kullanılan sistemler bunlardır.Yukarıda bahsettiğimiz gibi, her ne kadar farklı sistemlerin farklı alanlarda avantajları vardır. Kullanım alanına göre tercihler değişebilir. Fakat kullanıcılar bir süredir tercihlerini belirlemiş gibi gözüküyor. Google Trend’in verilerine göre site kurmak isteyenler Dünya Mart 2010’dan Türkiye ise Mart 2011’den beri WordPress ile ilgili bilgi edinmeyi tercih ediyor.